آیین گشایش چهلمین دوره پیکارهای ورزشی جام جانباختگان، در سالن بزرگ اصلی مارکار تهرانپارس در روز 16 امردادماه سال 1402 برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، سرود ملی و سرود خوان اشموهو، پخش شد.سپس سرودههای اندیشهبرانگیز گاتا خوانده شد.
در ادامه مجریان مراسم، آرشین اشتری و شایان کلانتری، به اختصار درمورد تاریخچه چهاردهه برگزاری جام جانباختگان سخن گفتند. در این تاریخچه، به سیر افزوده شدن ورزشهای گوناگون به جام اشاره و بر انتقال تمام رشتهها به مارکار تهرانپارس در سال 1375 تاکید شد.
با آغاز سخنرانیها، اسفندیار اختیاری، نماینده ایرانیان زرتشتی در مجلس شورای اسلامی، برای ایراد سخنانشان به روی سن آمدند. ایشان در این سخنرانی، از تمامی ورزشکاران و برگزارکنندگان جام تشکر کردند. ایشان ضمن اشاره کوتاهی به تاریخچه جام و آغاز این برنامه از سال 1359، بر جنبههای فرهنگی و اخلاقی جام جانباختگان تاکید کردند.
در ادامه، افشین نمیرانیان، رئیس انجمن زرتشتیان تهران، نکاتی را درمورد سالن بابک خراشه در مارکار تهرانپارس بیان کردند. ایشان در این سخنرانی، ضمن عذرخواهی به دلیل عدم امکان استفاده از این سالن در این دوره از پیکارهای جام جانباختگان بر خلاف گفتههای پیشین، مشکلات در برقرسانی این ساختمان را عامل این ناهماهنگی عنوان کردند.
وی به عنوان پایانی بر سخنان خویش، بر اهمیت حضور جوانان زرتشتی در جامعه تاکید کرد. رئیس انجمن زرتشتیان تهران همچنین اعلام کرد که جوانان باید نهادهای زرتشتی را وادار کنند که در این راستا برایشان هزینه بکنند.
در پایان سخنرانیها، بهراد ستودیان، دبیر کانون دانشجویان زرتشتی، به تغییرات مراسم امسال افتتاحیه اشاره کرد. بهراد ستودیان بیان کرد که امسال برنامه افتتاحیه در دو بخش در سالن بزرگ و زمین فوتبال مارکار تهرانپارس برگزار شده است. او همچنین ضمن تشکر از تمامی عوامل برگزاری، انجمن زرتشتیان تهران و هیئت اجرایی مارکار تهرانپارس، به برگزار نشدن لیگ ورزشی در مهر سال گذشته با توجه به شرایط وقت کشور اشاره کرد. ایشان در پایان، زنده نگه داشتن یاد جانباختگان را هدف اصلی این برنامه، که بزرگترین گردهمایی زرتشتیان ایران است، عنوان کرد.
پس از پایان سخنرانیها، پرهام ظهرابی، نوازنده هنگدرام، با اجرای خود روحی تازه به مراسم افتتاحیه بخشیدند.
در این میان برنامههایی با موضوع زندگینامه جانباختگان و نمایشهایی نمادین در راستای اهداف این برنامه اجرا شد.
با پایان نمایشها، بازدیدکنندگان به سمت زمین فوتبال راهنمایی شدند.
نخستین برنامهای که در زمین فوتبال اجرا شد، رژه شرکتکنندگان بود. در این رژه باشکوه، شرکتکنندگانی از شهرهای تهران، یزد، کرمان، شیراز، اصفهان و کرج حضور داشتند.
خواندن سوگندنامه این دوره از پیکارهای از سوی یکتا مهربانی، ورزشکار افتخارآفرین زرتشتی، از دیگر بخشهای پایانی آیین افتتاحیه بود.
در ادامه مراسم پرچم جام جانیاختگان، توسط دو تن حمل شده و در کنار پرچم ایران به اهتزار درآمد.
در پایان کامیار فرزانه، برادر روانشاد مهیار فرزانه، مشعل جام جانباختگان را روشن کرد. در همین حین، زندگینامهای از روانشاد مهیار فرزانه خوانده شد. روانشاد مهیار فرزانه، در سال 1382 زاده شد. او تا سال 1396 به رشته والیبال علاقهمند بود، سپس به رشته دوچرخهسواری روی آورد و در این رشته به موفقیتهای درخشانی دست یافت. وی به اردوهای تیم ملی دوچرخه سواری نیز راه پیدا کرد. این ورزشکار کوشای زرتشتی، در عصر روز آدینه 5 اردیبهشتماه سال ۱۳۹۹، هنگام تمرین دوچرخهسواری استقامتی کشوری در جاده تفت-یزد، بر اثر سانحه رانندگی درگذشت.
در پایان و همزمان با روشنشدن مشعل جام جانباختگان، آسمان مارکار در یک برنامه آتشبازی، نورافشانی شد.